Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction

Pulp Fiction (1994) este un film american regizat de Quentin Tarantino, care a scris și scenariul împreună cu Roger Avary. Filmul este cunoscut pentru dialogul său spumos, eclectic, combinația ironică de umor și violență dar și pentru firul narativ nonlinear. Filmul a fost nominalizat la șapte premii Oscar, printre care pentru cel mai bun film; Tarantino și Avary au câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu original. Filmul a câștigat de asemenea premiul Palme d’Or la ediția din 1994 a festivalului de la Cannes. Un mare succes critic și comercial, filmul a reîmprospătat cariera actorului principal John Travolta, care a primit o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, nominalizări primind și Samuel L. Jackson și Uma Thurman.

Caracteristica specifica acestui film Neo-noir este aceea ca predomina un umor/amuzament in special in monologurile/dialogurile mafiotilor si criminalilor marunti. Filmul nu beneficiaza de un fir narativ iar pe parcursul acestuia intalnim titluri reprezentative pentru capitole precum “Vincent Vega & Marsellus Wallace’s Wife” si  “The Gold Watch”. In special timpul este acordat monologurilor si dialogurilor unde ne sunt prezentate si perspectivele personajelor asupra vietii. Spre exemplu in scena “The Gold Watch” ne este prezentata povestea lui Butch si a ceasului tatalui sau, care a facut mari sacrificii pentru ca acesta sa ajunga la el. Chiar mama sa ne ofera detalii despre acest subiect de unde reiese ca Butch (fiind copil) cunostea deja situatia tatalui sau si cum acesta a murit prin scenariul “Iti amintesti cand ti-am spus ca tatal tau a murit intr-un lagar de prizonieri?”. Ulterior scena este preluata de catre capitanul Koons, unde regizorul prefera sa faca un gross-plan, povestind in detaliu ceea ce s-a intamplat cu tatal lui Butch.

In film ne sunt prezentate scene in care Butch (fiind boxeor) face un aranjament cu asa numitul Marsellus Wallace (Ving Rhames), pentru ca acesta se se dea drept infrant in una dintre runde in schimbul unei sume de bani. In scena in care se face schimbul apar si cei doi mafioti importanti Vincent Vega si Jules Winnfield, acestia fiind partenerii de afaceri ai domnului Marsellus Wallance.

In secventa in care a avut loc meciul de box, Butch prefera sa se abata de la intelegerea pe care o avea ranind adversarul si incearcand sa fuga cu banii pe care i-ar fi castigat din pariuri.

Spre finalul filmului acest Butch se intalneste cu Vincent Vega (care era trimis pentru a-l ucide) dar lucrurile iau o intorsatura, si anume ca Vincent este ucis si Butch se intalneste cu Marsellus intamplator pe strada avand chiar si un conflict. Scenele sunt dinamice, si pline de suspans, cu multa actiune, violenta si sange.

In cazul celor doi mafioti Vincent Vega si Jules Winnfield, acestia incearca sa aduca valiza misterioasa sefului lor Marsellus Wallace. In capitolul intitulat “Vincent Vega & Marsellus Wallace’s Wife” ne este prezentata sotia lui Marsellus ca fiind un personaj rebel, vicios, misterios si plin de viata. Rolul pe care mafiotul Vincent il are este acela de a petrece timp cu tanara domnisoara pentru a o incanta si a o amuza. Dialogurile sunt reprezentate prin schimbarea cadrelor  avand un gross-plan cu personajul care vorbeste. Scena in care cei doi iau cina impreuna, iese in evidenta prin faptul ca este prezent un sarcasm si o atmosfera in care bancurile si comedia primeaza. De asemenea scena in care cei doi danseaza este una foarte estetica, punand in valoare dansul rock and roll si atmosfera specifica anilor 94.

Scena de la inceputul filmului se regaseste si in finalul acestuia unde ne este prezentat conflictul dintre Jules si Ringo, un conflict psihologic despre caracterul oamenilor. Regasim aici o relatie incipit-final pe care regizorul o insereaza foarte subtil. Tot in aceasta scena Jules repeta pasajul biblic care este o caracteristica importanta a personajului respectiv. Chiar si in aceasta scena este prezent un umor in dialoguri, impreuna cu suspansul creat de cei patru protagonisti (printre care si prietena lui Ringo, Yolanda). Scena se incheie prin tracking-ul celor doi mafioti importanti (Vincent si Jules) si parasirea restaurantului in care acestia se aflau.

Considerat de unii critici ca fiind o comedie neagră, filmul este adesea etichetat ca un “neo-noir”. Extrem de influent și în alte mijloace media, Pulp Fiction este văzut ca o principala sursă de inspirație pentru filme care i-au urmat și care au adoptat diverse elemente din stilul său.

main31027015432

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s