Biographic Portrait

dsc_0050-edit-finalproiect-text

Ralph Ueltzhoeffer este unul dintre cei mai importanti artisti conceptuali (acesta fiind sculptor si fotograf). In fotografiile sale de tip portret, introduce text care face referire la subiectul fotografiat, la trasaturile  generale ale acestuia. De asemenea introduce si informatii ce apartin presei scrise (ca si in cazul portretului lui Michael Jackson sau Martin Luther King).Putem defini textul ca fiind o succesiune de caractere organizate conform unei limbi și care are drept scop transmiterea de informatii.
Avand aceste referinte am inceput proiectul „Despre mine…” fiind inspirat de catre artistul Ralph Ueltzhoeffer (nascut 15 mai 1966; acesta este un sculptor conceptual de origine germana si fotograf), de catre artisti muzicali, filozofi, introducand in post-procesare citate despre viata sau simturi, ganduri personale dar si versuri care sa reflecte identitatea mea privitorului. Acest tip de portret se poate numi si portret-biografic, deoarece prin insertia textului, privitorului ii sunt expuse gandurile, sentimentele sau chiar caracteristicile fizice ale persoanei urmand ca acesta sa faca „o citire a portretului, nu o vizualizare a sa”. Am introdus citate de la filozofi precum Cicero si Aristotel, care ma reprezinta si care ma ajuta sa imi formez un anumit mod de gandire deliberat; versuri de la artisti precum Elizabeth Woolridge Grant (n.21 iunie 1985-New York, USA) si Tudor Chirila (n.28 mai 1974-Bucuresti, Romania) ce denota emotivitate si care contureaza caracterul meu uman (caracterul reprezinta  ansamblul insusirilor fundamentale psihice-morale relative stabile ale unei persoane, care se manifesta in modul de comportare, in ideile si in actiunile sale); cuvinte pe care le pronunt, acestea avand rolul de a sugera si mai mult modul prin care vad realitatea, prin care filtrez anumite aspecte ale vietii.
Ca si in cazul fotografiilor lui Walker Evans (3 noiembrie 1903 – 10 Aprilie 1975) unde expresia subiectului capata un caracter transcendent, unde privirea subiectului ne induce in starea de spirit a sa, in fotografia mea, centrul de atentie al ochilor (zona in care privesc) il reprezinta privitorul; se creeaza astfel un contact vizual intre subiect si privitor, aceasta caracteristica avand rolul de a transmite anumite stari, idei si de a integra la un nivel senzorial publicul, in opera de arta conceptuala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s