Ana Mendieta

Ana Mendieta | Performance Artist

Ana Mendieta (18 noiembrie, 1948 – 8 septembrie, 1985) a fost o artista cubaneza, sculptor, pictor si artist video, aceasta fiind cunoscuta in special pentru operele de arta in care lasa urme in pamant cu propriul ei corp. Ana Mendieta s-a nascut in Havana, Cuba iar la varsta de 12 ani, pentru a scapa de regimul communist al lui Fidel Castro, a mers impreuna cu sora ei Raquelin, in America, in cadrul unui program guvernamental. In anul 1966, Mendieta s-a regasit cu mama ei si cu fratele ei mai tanar, ulterior alaturandu-se si tatal ei care petrecuse 18 ani intr-o inchisoare politica.  Mendieta a studiat la Universitatea din Iowa unde a obtinut diferite premii in artele plastice sub atentia artistului Hans Breder. In timpul carierei sale aceasta a creat lucrari in Cuba, Italia si Statele Unite.
In majoritatea lucrarilor sale, aceasta se foloseste de propriul corp pentru a lasa urme sau forme in pamant, rezultand astfel nu doar o imagine artistica ci un proiect conceptual complex. Aceasta marturisea ca “prin corpul meu, devin una cu pamantul…devin o extensie a pamantului iar pamantul o extensie a corpului meu”. The Silueta Series (1973–1980) este una dintre seriile (sculptural performance) create de catre Mendieta in natura, aceasta lasand siluete in noroi, nisip sau iarba la care a inclus si alte elemente naturale precum frunze, crengi. A facut toate aceste lucruri pentru a crea o realtie speciala cu natura, cu forma, in incercarea de a lasa o amprenta asupra spatiului, prin maniere putin grotesti, dar cu un puternic impact vizual asupra privitorului.
Artista marturisea in anul 1981:”Aceste proiecte reprezinta dialogul dintre peisaj si corpul feminin (bazat pe propria mea silueta). Sunt coplesita de sentimentul de a fi aruncata din pantecele mamei. Arta mea este modul prin care imi restabilesc legaturile cu universul. Este o revenire la sursele materne.”

https://i0.wp.com/i.huffpost.com/gen/1712972/thumbs/o-ANA-MENDIETA-900.jpg
Pe baza acestor confesiuni pot spune ca operele Anei Mendieta reprezinta un studiu asupra formei, in care aceasta asociaza idei si ganduri cu spatiul in care isi desfasoara actiunile; spre exemplu in multe din actele ei de performance, aceasta intra fara haine in rauri sau pesteri pentru a exprima o nevoie de libertate spiritauala sau pentru a exprima o anumita stare de spirit mai putin placuta pe care aceasta o are. De asemenea in una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale „Ymagen de Yagul”, Ana documenteaza corpul ei dezbracat intr-un sit arheologic, fiind acoperita de multe flori mici albe, lansand la vedere doar mici parti ale corpului; aceasta  lucrare denota un caracter obscur, fiind interpretata ca o lucrare autobiografica.
In timpul facultatii, artista s-a axat pe violenta asupra femeilor, in urma rapirii si violarii unei colege de facultate din campusul respectiv. Aceasta s-a legat in apartamentul sau de o masa si timp de doua ore nu s-a miscat, fiind acoperita si de sange de vaca. Si-a invitat colegii de facultate pentru a vedea acest act de performativitate, cu scopul ca acestia sa asiste la o asa numita crima.
Filmele lui Ana Mendieta sunt la fel de cunoscute precum operele sale de arta si totusi chiar daca artista a facut putine filme experimentale, acestea au ajuns sa fie discutate de cat mai multi critici de arta. La fel ca si in unele fotografii sau performance art, filmele lui Mendieta se caracterizeaza printr-o combinatie a prezentei si absentei, prin interventia asupra emulsiei filmului (Butterfly, 1975 , film de 8mm transferat la rezolutie mare pe format digital).
Artista moare din pacate pe 8 septembrie, 1985, dupa ce aceasta a cazut de la fereastra apartamentului unde locuia, in Greenwich Village, unde era prezent si sotul ei. In urma acuzatiilor acesta nu a fost gasit vinovat interpretandu-se ca artista a sarit intetionat de la fereastra. Dupa aceasta tragedie, sora ei Raquelin s-a ocupat in mod deosebit de lucrarile Anei pentru ca acestea sa ramana in galerii si spatii unde sa poata fi vazute de catre public. Raquelin a facut un parteneriat cu cu Galeriile Lelong’s care acum reprezinta munca si operele de arta ale Anei Mendieta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s